Sončna elektrarna od načrtovanja do montaže, priklopa in subvencije

Sončna elektrarna od načrtovanja do montaže, priklopa in subvencije

Sončna elektrarna je lahko najrazličnejših velikosti. Če se zanimate za montažo oziroma postavitev sončne elektrarne za samooskrbo, bodo prišle seveda v poštev predvsem izvedbe z manjšo priključno močjo. Pri tem upoštevajte, da nazivna moč tovrstnih naprav ne sme presegati 34,4 kW (gre za vrednost, ki ustreza 80 odstotkom maksimalne priključne moči odjemnega mesta za samooskrbo, ki znaša 43 kW), sicer to ne bi bila več samooskrbna sončna elektrarna, postavitev pa bi bila posledično povezana s precej strožjimi zahtevami.

Načrtovanje in montaža sončne elektrarne zahtevata znanje in izkušnje

Montaža sončne elektrarne in priklop sta zgolj pika na i. Proces postavitve namreč zahteva skrbno načrtovanje, ki vključuje natančne meritve objekta, kjer načrtujemo postavitev oz. montažo. Tako je nujno, da izberete izkušeno ekipo, ki bo kos izzivu. Če se odločite za podjetje LCR Solar, si lahko obetate še posebej kakovostno storitev. Z vami bomo v vseh fazah procesa – od projektiranja in dimenzioniranja do urejanje tehnične dokumentacije ter končne montaže. Pomagamo vam pri izbiri najustreznejšega mesta montaže,  pri čemer si pomagamo z droni, ki omogočajo zelo natančne meritve. Montaža sončne elektrarne pride v poštev pri strehah, orientiranih v različne smeri. Vsekakor je najbolje, da se montaža izvede na strehi, ki je obrnjena proti jugu, toda če je vaša streha orientirana proti vzhodu ali zahodu, to še ni razlog za opustitev načrtov. Izkoristek bo sicer nekoliko slabši, vendar so še vedno možni precejšnji prihranki. Izjema je le streha, ki gleda proti severu. Montaža oziroma postavitev sončne elektrarne tu najverjetneje ne bi prinesla želenih rezultatov.

Cena postavitve sončne elektrarne odvisna predvsem od velikosti

Razumljivo je, da je eno od najpogostejših vprašanj tistih, ki razmišljajo o investiciji, povezano s tem, kakšna bo cena postavitve sončne elektrarne. Vendar se je treba pri tem zavedati, da je cena postavitve odvisna od različnih dejavnikov, zato povprečni stroški tovrstnih investicij ne povedo nujno dosti o tem, kakšna bo konkretna cena v vašem primeru. Če vas zanima nekoliko natančnejša cena postavitve sončne elektrarne, ki bi bila primerna za vas, je vsekakor pametno, da se odločite za neobvezujočo ponudbo, ki jo pripravimo na podlagi vašega povpraševanja. Toda čeprav bo šlo za individualno izračunano ceno, je treba pri tem opozoriti, da to še ne bo končna cena. Če se odločite za naslednji korak, bo pripravi okvirne ponudbe sledil ogled naše ekipe na terenu, torej ogled samega objekta, kjer je predvidena montaža. Šele nato bo možna določitev končne cene postavitve oz. priprava končne ponudbe. Glavni dejavnik, ki vpliva na to, kakšna bo cena izvedbe projekta, je seveda velikost/nazivna moč naprave, vendar je strošek odvisen tudi od nekaterih drugih dejavnikov, ki jih je treba upoštevati. Tako je nesmiselno, da predolgo ugibate o ceni, saj vas do uspešno oddanega povpraševanja loči le nekaj preprostih korakov.

Za postavitev sončne elektrarne je mogoče pridobiti subvencijo

Pri preučevanju cene postavitve morate upoštevati, da gre za strošek, ki se običajno povrne že v nekaj letih. Pomembno je torej, da se zavedate, da gre za naložbo, ki poskrbi za precejšnje prihranke. Poleg tega pa upoštevajte, da je mogoče poskrbeti tudi za neposredno znižanje stroškov same investicije, in sicer s pomočjo subvencij, ki jih podeljuje Eko sklad. Sončna elektrarna velja namreč za eno najbolj okolju prijaznih možnosti pridobivanja energije, posledično pa se odločitev za tovrstne naprave vse pogosteje spodbuja s podeljevanjem nepovratnih finančnih sredstev. Pri tem naj omenimo, da je v ponudbi na ključ, vključena tudi priprava dokumentacije za pridobitev nepovratnih sredstev. Tako se vam ne bo treba ukvarjati z zbiranjem dokumentacije, kar je pogosto precej zamudno opravilo, še posebej če z njim nimate veliko izkušenj. Gre torej za resnično celostno izvedbo na ključ, ki vam prihrani ogromno časa in energije.

Sorodne objave
Leave a Reply

Zahtevajte ponudbo

Več podatkov kot posredujete, bolj natančna je lahko ponudba.
Če imate podatke o dimenziji strehe, naklonu, vrsti kritine ipd., nam to napišite v sporočilo.
Pri načrtovanju letne porabe električne energije je potrebno pomisliti tudi na možne bodoče večje porabnike energije, kot so električni avto, toplotna črpalka, IR paneli …