Sončna elektrarna: do prihrankov s pomočjo solarne energije

Sončna elektrarna: do prihrankov s pomočjo solarne energije

Sončna elektrarna za samooskrbo postaja vse bolj razširjena. Gre namreč za sistem s številnimi prednostmi. Preden pa se odločite za investicijo, je seveda dobro poznati osnovne informacije o tem, kako deluje oz. kaj je sončna elektrarna za samooskrbo in kaj je potrebno za njen uspešen priklop …

Kaj je sončna elektrarna za samooskrbo in komu je namenjena?

Samooskrbna sončna elektrarna je sestavljena iz solarnih celic, katerih namen je zbiranje žarkov oziroma solarne energije. Zanjo se odločajo tako posamezna gospodinjstva kot mali poslovni uporabniki. Pri tem je treba upoštevati, da kljub poimenovanju ne gre za popolno samooskrbo oziroma neodvisnost. Sistem/naprava namreč ne deluje povsem samostojno, ampak je potreben priklop na omrežje. Če je količina  pridobljene energije večja od vaših potreb, se viški oddajo v omrežje, po drugi strani pa vam tovrstna »nepopolna samooskrba« omogoča tudi odjem energije iz omrežja, če so vaše potrebe večje od proizvedene količine energije.

Kako deluje sončna elektrarna in kako poteka pot do priklopa?

Odgovor na vprašanje o tem, kako deluje sončna elektrarna, je seveda precej kompleksen, vendar gre pri tem večinoma za informacije, ki niso bistvene za končnega uporabnika. Pomembno je, da ste seznanjeni predvsem z osnovnimi vidiki delovanja sistema. Tako morate na primer upoštevati, da morajo biti za to, da naprava deluje zares učinkovito, solarne celice nameščene na ustrezno mesto. Pri tem je pomembna predvsem orientacija strehe. Idealne so strehe, ki so obrnjene proti jugu. Sistem lahko deluje dokaj učinkovito tudi v primeru strehe, ki je obrnjena proti zahodu ali vzhodu, na žalost pa solarna elektrarna za samooskrbo ne bi bila smiselna na strehi, ki je orientirana proti severu. V podjetju LCR Solar vam pomagamo ugotoviti, ali gre za rešitev, ki je primerna za vaše konkretne okoliščine. Na podlagi vašega povpraševanja pripravimo okvirno ponudbo, ki ji sledi ogled objekta s potrebnimi meritvami, pri čemer si pomagamo z droni. Ogled in meritve pa so nato osnova za pripravo končne ponudbe. Če se odločite za izvedbo projekta, poskrbimo za pridobitev vseh potrebnih dovoljenj, obenem pa bomo namesto vas pripravili dokumentacijo za uveljavljanje pravice do subvencije Eko sklada.

Solarna elektrarna za samooskrbo koristna za okolje in za denarnico

Solarna energija predstavlja obnovljiv, brezplačen vir energije, kar pomeni, da so s pomočjo solarnih celic možni precejšnji prihranki. Investicija se v celoti povrne v približno 7–10 letih. Obenem pa je tovrstna oblika pridobivanja energije ena od najbolj ekoloških možnosti ta hip. Gre torej za rešitev, o kateri je vsekakor vredno razmisliti.

Sorodne objave
Leave a Reply

Zahtevajte ponudbo

Več podatkov kot posredujete, bolj natančna je lahko ponudba.
Če imate podatke o dimenziji strehe, naklonu, vrsti kritine ipd., nam to napišite v sporočilo.
Pri načrtovanju letne porabe električne energije je potrebno pomisliti tudi na možne bodoče večje porabnike energije, kot so električni avto, toplotna črpalka, IR paneli …