Sončna elektrarna na ključ ali samogradnja sončne elektrarne?

Sončna elektrarna na ključ ali samogradnja sončne elektrarne?

Sončna elektrarna na ključ zajema vsa dela, ki vodijo do uspešnega priklopa in samooskrbe s solarno energijo. Gre za idealno rešitev za vse, ki se zavedate prednosti alternativnih, obnovljivih virov energije, vendar nimate dovolj znanja in izkušenj, da bi prišla v poštev samogradnja sončne elektrarne. Cena gradnje na ključ je lahko precej ugodna, še posebej če upoštevate, da se boste tako izognili skrbem, ki bi jih prinesla samogradnja v lastni režiji.

Samogradnja sončne elektrarne je zahteven projekt

Samogradnja sončne elektrarne zagotovo ni nekaj, česar bi se lahko lotil vsakdo. Projekt izgradnje zahteva skrbno načrtovanje, pri čemer je za začetek zelo pomembno ustrezno dimenzioniranje naprave. Če dimenzioniranje ne bo ustrezno, bo namreč za povrnitev stroška gradnje potrebno precej daljše obdobje. Če se samogradnje loteva oseba, ki nima pravih izkušenj na tem področju, so napake pri samogradnji praktično neizogibne. Izvedba na ključ vam tako prihrani nemalo nevšečnosti, povezanih s samogradnjo. Pri izbiri najustreznejše velikosti oz. priključne moči naprave je treba sicer upoštevati različne dejavnike. Poleg orientacije in dimenzij strehe je izjemno pomembna moč varovalk. Na spletni strani LCR Solar vas čaka razpredelnica, ki je zelo koristna pri okvirnem določanju optimalne priključne moči, obenem pa so vam na voljo še mnoge druge informacije o tem, kako poteka gradnja sončne elektrarne (na ključ). Cena gradnje na ključ, ki vam jo ponujamo, vključuje tudi urejanje dokumentacije pri pristojnem elektrodistribucijskem operaterju, hkrati pa vam pomagamo do nepovratnih sredstev Eko sklada. Ko upoštevate, kaj vse je vključeno v ceno izvedbe na ključ, hitro ugotovite, da gre za zelo ugodno možnost, tudi v primerjavi s samogradnjo.

Gradnja sončne elektrarne s pomočjo subvencije Eko sklada

Nepovratna finančna spodbuda Eko sklada pogosto pokrije precejšen del stroškov, povezanih z gradnjo naprave. Višina sredstev za gradnjo, ki jih je mogoče pridobiti, je v osnovi odvisna od nazivne moči naprave. Pri tem je dobro vedeti, da med stroške, ki jih upošteva Eko sklad, ne spada samo nakup naprave, ampak je mogoče s subvencijo deloma pokriti tudi izgradnjo oziroma montažo, poleg tega pa je možna pridobitev finančnih sredstev za dodatno opremo, ki je potrebna pri gradnji.

Sončna elektrarna na ključ: cena in druge informacije

Osnovna storitev, ki vam jo ponujamo v podjetju LCR Solar, je prav sončna elektrarna na ključ. Cena izgradnje je odvisna od vaših konkretnih potreb oziroma od zahtevnosti okoliščin gradnje, zato vas vabimo, da nam pošljete povpraševanje; tako bomo lahko za vas pripravili ponudbo z okvirno ceno gradnje na ključ, ki vam bo pomagala pri osnovni orientaciji. Po ogledu objekta in meritvah z droni pa bo možna postavitev končne cene izgradnje na ključ. Izgradnja sončne elektrarne na ključ se nato začne po plačilu prvega obroka, s katerim potrdite, da soglašate s ceno izvedbe na ključ in z drugimi vidiki ponudbe.

Za izgradnjo sončne elektrarne gradbeno dovoljenje praviloma ni potrebno

Pri gradnji je izredno pomembno upoštevanje meril, ki določajo, kdaj je določena naprava opredeljena kot samooskrbna sončna elektrarna. Gradbeno dovoljenje namreč pri tovrstnih napravah ni potrebno, so pa sončne elektrarne za samooskrbo omejene na 80 odstotkov piključne moči in imajo lahko največjo nazivno moč 34,4 kW. Poleg tega je to, ali bo treba za izgradnjo pridobiti gradbeno dovoljenje ali ne, odvisno od mesta postavitve vaše fotovoltaične naprave; če bo izgradnja naprave potekala na strehi obstoječe stavbe ali ob njej, gradbenega dovoljenja ne boste potrebovali. Po drugi strani pa je gradbeno dovoljenje nujno, če gre za samostojno gradnjo. Več informacij o tem, kdaj potrebujete gradbeno dovoljenje, najdete v Uredbi o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Če se odločite za sodelovanje z našim podjetjem, pa vam bomo zato ali potrebujete za izgradnjo gradbeno dovoljenje, svetovali mi.

Sorodne objave
Leave a Reply

Zahtevajte ponudbo

Več podatkov kot posredujete, bolj natančna je lahko ponudba.
Če imate podatke o dimenziji strehe, naklonu, vrsti kritine ipd., nam to napišite v sporočilo.
Pri načrtovanju letne porabe električne energije je potrebno pomisliti tudi na možne bodoče večje porabnike energije, kot so električni avto, toplotna črpalka, IR paneli …