Fotovoltaika

Fotovoltaika

FOTOVOLTAIKA ZA LASTNO UPORABO V RAZCVETU

Marsikdaj, ko se ozremo na streho kakšne hiše ali stavbe opazimo sončne celice se vprašamo, kakšno korist imajo lastniki od teh. Poglejmo si statistiko, ki se navezuje na fotovoltaiko oz. fotovoltaične elektrarne. Podatki pravijo, da se je energija, proizvedena s fotovoltaičnimi elektrarnami, od začetka prejšnjega desetletja pocenila za 82%. Prav tako so fotovoltaični moduli oz. sončne celice takrat skupno proizvedle okoli 40 GW, v današnjih časih pa se je proizvodnja dvignila vse do 580 GW.

KAJ JE FOTOVOLTAIČNI MODUL

Preden začnemo govoriti o tem, kako deluje fotovoltaična elektrarna, si poglejmo, kako so v fotovoltaiki tvorjeni fotovoltaični moduli in iz česa so narejene sončne celice. Sončne celice so v bistvu okrogle rezine iz silicija. V fotovoltaiki se največ uporablja kristalni silicij v monokristalni in polikristalni obliki. Te rezine so debele približno petino centimetra.  Poznamo še amorfni silicij, ki ima strukturne napake in ima precej slabši izkoristek kot prej omenjena tipa celic. Fotovoltaika pozna še nekaj drugih vrst, ki pa komercionalno trenutno še niso dovolj zanimive. Fotovoltaični moduli so zaporedno vezane sončne celice.

KAKO DELUJE FOTOVOLTAIČNA ELEKTRARNA

Če želimo vedeti, kako deluje fotovoltaična elektrarna, si najprej oglejmo kako deluje navadna sončna celica in kaj sploh je fotovoltaika. Fotovoltaika je preprosto povedano pretvorba sončne energije v električno energijo. Komponente fotovoltaične elektrarne zagotavljajo, da se pretvorba zgodi. Glavne komponente fotovoltaične elektrarne so:

  • fotovoltaični moduli oz. skupek sončnih celic,
  • razsmerniki,
  • nosilna konstrukcija ter
  • kabli za solarne panele.

Fotovoltaični moduli so skupek sončnih celic. V tehnologiji vedno strmimo, da dosežemo čim boljši izkoristek pri pretvarjanju energije, to pa seveda vpliva tudi na ceno produkta. Poznamo več vrst celic, ki se jih uporablja v fotovoltaiki. Monokristalne, polikristalne in amorfne sončne celice so različne vrste z različnimi izkoristki. Monokristalni fotovoltaični moduli imajo izkoristek med 15% in nekaj več kot 20% medtem, ko imajo polikristalne celice izkoristek nekje med 13% in 16%. Ti izkoristki so precej majhni, a v prihodnosti se pričakuje, da bodo še precej narasli. Trenutne vrednosti pa še ne pomenijo, da fotovoltaika za lastno rabo ni dobra ideja. Sončne celice kot del fotovoltaičnih modulov generirajo DC oz. enosmerni električni tok, kot pa vemo imamo v hišah in stanovanjih izmenični oz. AC tok. Tu nastopi razsmernik, ki pretvarja DC električni tok v AC tok. Nosilna konstrukcija poskrbi za pravilno montažo in naklone fotovoltaičnih modulov.

FOTOVOLTAIKA PRISPEVA K TRAJNOSTI

V zadnjih letih je čedalje več paktov, zavez in obljub, da bomo do nekega X leta zmanjšali izpust toplogrednih plinov za X %. To pomeni, da bo fotovoltaičnih elektrarn čedalje več, zagotovo pa bo fotovoltaika za lastno uporabo tema večjega števila debat. Pretvorba sončne energije za seboj ne pusti nikakršnega ogljičnega odtisa. Za razliko od drugih »zelenih« rešitev, kot sta še npr. voda in veter, so fotovoltaični moduli zagotovo bolj dostopni, cenejši in preprostejši za vzdrževanje. Prav tako fotovoltaični moduli ne prispevajo k zvočni onesnaženosti, saj delujejo tiho. Fotovoltaične elektrarne nam lahko račun za elektriko zmanjšajo tudi za dve tretjini, odvisno od števila fotovoltaičnih modulov. Investicije v fotovoltaične elektrarne pa se povrnejo v povprečju v manj kot desetletju.

SAMOOSKRBA Z FOTOVOLTAIKO

Samooskrba v tem primeru pomeni, da od omrežja prejemamo električno energijo, ko jo fotovoltaična elektrarna ne proizvede dovolj in da v omrežje pošiljamo energijo, ko imamo presežek le-te. Net metering nam v fotovoltaiki omogoča, da preverimo statistiko glede pošiljanja in prejemanja električne energije. Koliko bomo proizvedli je odvisno od velikosti, usmerjenosti, moči varovalk in seveda od geografske lokacije. Še dodaten plus pa predstavljajo subvencije Eko sklada, ko se odločamo za fotovoltaično elektrarno. Za vas pripravimo ponudbo, ogled objekta, vso potrebno dokumentacijo (vključno s dokumentacijo za pridobitev dovoljenj in subvencij) in izgradnjo sončne elektrarne skupaj s priklopom.

Sorodne objave
Leave a Reply

Zahtevajte ponudbo

Več podatkov kot posredujete, bolj natančna je lahko ponudba.
Če imate podatke o dimenziji strehe, naklonu, vrsti kritine ipd., nam to napišite v sporočilo.
Pri načrtovanju letne porabe električne energije je potrebno pomisliti tudi na možne bodoče večje porabnike energije, kot so električni avto, toplotna črpalka, IR paneli …