BLOG

Sončne celice

12/01/2022

SPLOŠNO O SONČNIH CELICAH

Boj proti podnebnim spremembam bijemo že nekaj časa, a dobiva čedalje več pozornosti. Prav vsak od nas pa lahko pozitivno vpliva na naravo. Poleg do sedaj že samoumevnih stvari kot je npr. recikliranje, uporaba bolj varčnih naprav,  pa se lahko odločimo tudi za postavitev lastnih sončnih celic. Na strehi imamo vsi prostor za le-te. Sončne celice na strehi so lahko odlična rešitev, če želimo proizvajati električno energijo sami in poskrbeti za bolj čisto prihodnost. Trenutna energetska kriza je le ena od indikatorjev, ki nas lahko spodbudi k prejšnjem ukrepanju.

Poznamo več tipov sončnih celic. Uporabnike ponavadi zanima le izkoristek, ki vpliva na to, kako dobro solarni modul pretvarja sončno energijo v električno. Najboljši izkoristek pri dobrih pogojih obsevanja s soncem in tudi v primerih nižje jakosti sončne svetlobe imajo monokristalne celice, zato so tudi najbolj razširjene. Monokristalne celice so tudi najdražje, a se investicija vanje v nekaj letih povrne. Sončne celice so lahko ključen faktor v bitki z ogljikovim dioksidom, saj ga sončne celice ne proizvajajo. Dobra novica je, da se povsod po svetu, vključno s Slovenijo, število sončnih elektrarn in ozaveščenih posameznikov povečuje.

ZELENA PRIHODNOST S SONČNIMI CELICAMI

Do sedaj že vemo, da bodo termoelektrarne kmalu odveč ali pa bodo delovale samo kot »backup« v primeru nihanj v omrežjih. Prihodnost pa je zelena energija. V to skupino spadajo poleg hidro, vetrnih in sončnih elektrarn tudi plinske elektrarne in jedrske elektrarne. Medtem, ko si hidroelektrarne ne more privoščiti vsak bodisi zaradi denarja, bodisi zaradi prostora, pa imamo alternativo v sončnih celicah. Energetska samooskrba na ta način je najbolj priljubljena »zelena« rešitev. Seveda so nekateri prostori in kraji zaradi močnejšega sončnega obsevanja bolj optimalni kot drugi. Če gre verjeti vsem državam in konferencam, potem je sedaj najprimernejši čas za investicijo v obnovljive vire. Energetska samooskrba pa je tudi dobra finančna rešitev, saj se nam investicija v sončne celice hitro povrne. Tukaj nam je v pomoč še eko-sklad, ki nam investicijo delno subvencionira. Pridobivanje energije na sončne celice je odlična rešitev za vse, ki želijo prispevati za dobro okolja z zeleno energijo in biti energetsko bolj neodvisni.

S SONČNIMI CELICAMI DO PRIHRANKOV

Lastna sončna elektrarna pa potrebuje tudi nekaj dokumentacije. Prvo moramo poskrbeti, da sončna elektrarna ne presega 0,8 kratnika priključne moči odjema merilnega mesta. Sledijo pa še nekatera druga priporočila:

  • Imeti moramo ustrezno nosilnost strešne konstrukcije,
  • Površina, kjer bodo postavljene solarne celice, ni v senci visokih dreves ali drugih teles, ki delajo senco,
  • Optimalna lega postavitve sončne elektrarne je jug, lahko pa je obrnjena tudi proti jugo-vzhodu ali jugo-zahodu.

Investicija v sončne celice se definitivno povrne v prvih parih letih. Povprečna življenjska doba fotovoltaične celice pa je nekje okrog 30 let.

Solarne celice se izkažejo tudi v času energetske krize, kot jo poznamo v času pisanja tega članka. Kratkoročno lahko posamezniki ukrepamo na različne načine, npr. z varčevanjem elektrike, zakup energije, dolgoročna rešitev pa je postavljanje domačih sončnih elektrarn. V prid sončnim elektrarnam je tudi ugodna cena postavitve sončnih celic, saj so se fotovoltaične celice v zadnjem desetletju precej pocenile in tak trend se bo nadaljeval v prihodnosti. Prav tako se bo izboljševal tudi izkoristek fotovoltaike, kar bo še privlačnejše za male in velike investitorje. S postavitvijo sončnih celic tako vsi gradimo bolj zeleno prihodnost.