BLOG

Kaj pomeni samooskrba s sončno elektrarno oziroma net metering?

28/05/2021

Če razmišljate o postavitvi domače sončne elektrarne, ste se sigurno že srečali z izrazom net metering ali samooskrba. Izraza sta se začela pogosteje pojavljati predvsem po sprejetju Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, po predpisih katere se danes priklaplja večina domačih sončnih elektrarn. Kaj pa pravzaprav pomenita omenjena izraza?

Prva stvar, ki jo je potrebno izpostaviti je, da sončna elektrarna za samooskrbo ne pomeni energetske neodvisnosti. Po postavljeni sončni elektrarni še vedno ostanete priklopljeni na javno elektro omrežje, prav zato pa je potrebno upoštevati predpise, ki so zapisani v Uredbi o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije.

Slednja predpisuje tudi največjo dovoljeno priključno moč sončne elektrarne, ki pa je odvisna od priključne moči merilnega mesta, kamor se sončna elektrarna priklopi. Po spodnji razlagi izraza net metering, boste kmalu razumeli, zakaj je ta predpis še kako pomemben.

Net metering pomeni neto merjenje električne energije v tekočem koledarskem letu. Na podlagi dvosmernega števca, ki vam obračuna porabo po enotni tarifi, se enkrat letno naredi poračun kjer se izračuna razlika med oddano energijo, ki jo je proizvedla sončna elektrarna in med prevzete energijo iz omrežja. Če ste v tem obdobju prevzeli iz omrežja več energije kot ste jo oddali v omrežje, morate razliko doplačati. V nasprotnem primeru, ko ste prevzeli manj energije kot jo je vaša sončna elektrarna proizvedla in oddala v omrežje, pa viške oddate v omrežje brez plačila oziroma jih »podarite«.

Zaradi takšnega obračunavanja električne energije je velikost sončne elektrarne zelo pomembna, saj se lahko v nasprotnem povračilna doba investicije znatno podaljša. Sončna elektrarna lahko v primeru prevelike nazivne moči »podarja« viške v omrežje, kar pomeni višjo ceno investicije vendar brez pravega učinka. Če je sončna elektrarna dimenzionirana s premajhno nazivno močjo, pa boste morali vsako leto doplačati razliko porabljene energije.

Za nasvete o velikosti sončne elektrarne in na kaj vse morate biti pozorni ter upoštevati pri odločitvi za sončno elektrarno, si preberite v naslednjem članku…