Kaj pomeni samooskrba s sončno elektrarno oziroma net metering?

Kaj pomeni samooskrba s sončno elektrarno oziroma net metering?

Če razmišljate o postavitvi domače sončne elektrarne, ste se sigurno že srečali z izrazom net metering ali samooskrba. Izraza sta se začela pogosteje pojavljati predvsem po sprejetju Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, po predpisih katere se danes priklaplja večina domačih sončnih elektrarn. Kaj pa pravzaprav pomenita omenjena izraza?

Prva stvar, ki jo je potrebno izpostaviti je, da sončna elektrarna za samooskrbo ne pomeni energetske neodvisnosti. Po postavljeni sončni elektrarni še vedno ostanete priklopljeni na javno elektro omrežje, prav zato pa je potrebno upoštevati predpise, ki so zapisani v Uredbi o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije.

Slednja predpisuje tudi največjo dovoljeno priključno moč sončne elektrarne, ki pa je odvisna od priključne moči merilnega mesta, kamor se sončna elektrarna priklopi. Po spodnji razlagi izraza net metering, boste kmalu razumeli, zakaj je ta predpis še kako pomemben.

Net metering pomeni neto merjenje električne energije v tekočem koledarskem letu. Na podlagi dvosmernega števca, ki vam obračuna porabo po enotni tarifi, se enkrat letno naredi poračun kjer se izračuna razlika med oddano energijo, ki jo je proizvedla sončna elektrarna in med prevzete energijo iz omrežja. Če ste v tem obdobju prevzeli iz omrežja več energije kot ste jo oddali v omrežje, morate razliko doplačati. V nasprotnem primeru, ko ste prevzeli manj energije kot jo je vaša sončna elektrarna proizvedla in oddala v omrežje, pa viške oddate v omrežje brez plačila oziroma jih »podarite«.

Zaradi takšnega obračunavanja električne energije je velikost sončne elektrarne zelo pomembna, saj se lahko v nasprotnem povračilna doba investicije znatno podaljša. Sončna elektrarna lahko v primeru prevelike nazivne moči »podarja« viške v omrežje, kar pomeni višjo ceno investicije vendar brez pravega učinka. Če je sončna elektrarna dimenzionirana s premajhno nazivno močjo, pa boste morali vsako leto doplačati razliko porabljene energije.

Net metering oziroma samooskrba z elektriko predstavlja napreden sistem, ki gospodinjstvom in poslovnim uporabnikom omogoča precejšnje prednosti. Sončne elektrarne za samooskrbo so obnovljiv, okolju prijazen in cenovno ugoden vir energije. Električna samooskrba poteka s pomočjo ustrezno nameščenih solarnih celic, ki zbirajo sončne žarke. Sončne celice oziroma solarni komplet so najboljša rešitev za strehe, obrnjene na južno stran. Večji izkoristki pa so možni tudi pri strehah, katere so naravnane na vzhodno ali zahodno stran. Sončna elektrarna, cene katere so na dolgi rok precej ugodnejše, predstavlja vse pogostejšo izbiro pri pri okolju prijaznejšem pridobivanju energije. Če ste se odločili za net metering, vas bomo v podjetju LCR d.o.o. vodili skozi celoten proces – od projektiranja do končnega priklopa na električno omrežje.

Solarni paneli za sončno elektrarno so pomemben korak proti varčnejši oskrbi z energijo

Solarni paneli so med seboj povezane sončne celice, ki predstavljajo prvi korak k samooskrbi z električno energijo s pomočjo sonca. Zadnjo stran sončnih celic pokriva zaščitna bela folija, sprednja pa je zaščitena s kakovostnim steklom, ki jih ščiti pred vremenskimi spremembami. Paneli za sončno elektrarno se med seboj razlikujejo, pri izbiri pa je pomembna njihova učinkovitost. V podjetju LCR d.o.o. uporabljamo kombinacijo zmogljivih komponent, ki se ponašajo z visoko učinkovitostjo, inovativno izdelavo ter izredno varnostjo. Solarni paneli podjetja JA Solar imajo kakovostne fotonapetostne module, ki lahko z zbrano energijo napajajo manjše in večje sisteme. SolarEdge optimizatorji moči so povezani na vsakem panelu za sončno elektrarno njihova naloga pa je poskrbeti za maksimalni izkoristek in pa varnost. Solarni paneli so pomemben korak proti varčnejši oskrbi z energijo in dolgoročnim prihrankom, ki so vidni že v prvem mesecu uporabe sončne elektrarne.

Za nasvete o velikosti sončne elektrarne in na kaj vse morate biti pozorni ter upoštevati pri odločitvi za sončno elektrarno, si preberite v naslednjem članku…

Sorodne objave
Leave a Reply

Zahtevajte ponudbo

Več podatkov kot posredujete, bolj natančna je lahko ponudba.
Če imate podatke o dimenziji strehe, naklonu, vrsti kritine ipd., nam to napišite v sporočilo.
Pri načrtovanju letne porabe električne energije je potrebno pomisliti tudi na možne bodoče večje porabnike energije, kot so električni avto, toplotna črpalka, IR paneli …